tiistai 9. toukokuuta 2017

Ihmisten ajanpuute yhdistysten kiusana

Innostavassa työpajassamme kartoitettiin ensin asioita, jotka mahdollisesti estävät ihmisten osallistumista yhdistystoimintaan. Päällimmäiseksi ongelmaksi tässä suhteessa nousi ajanpuute. Ihmisillä voi olla tuntua ylivoimaiselta venyä vielä yhdistystoimintaan työn, perheen, harrastuksen ja kaiken muun kiireen lisäksi. Pohdimme porukalla ideoita tähän(kin) ongelmaan, ja olenkin nyt koonnut tähän tulevaisuusverstaassa esiin tulleita ratkaisuehdotuksia ja myös jatkojalostanut niitä hieman edelleen.


Organisoinnilla helpotusta aikakapeikkoon


Runsaasti kannatusta sai ajatus, että yksi ilta riittänee yhdistystoiminnallekin. Yhdistysaktiivit usein tekevät vähän joka päivä jotakin yhdistykseen liittyvää, mutta kuten usein muillekin harrastuksille, yhdistyshommille voisi olla varattuna yksi ilta viikossa. Ehkä selkeä aika yhdistyshommille voisi tuntua vähemmän kuormittavalta. Jos mahdollista, kokouksille voisi myös yhteisesti sopia jonkin kiinteän päivän, jolloin ennakointi on helpompaa. Toisaalta, jos kaikille sopivaa yhteistä päivää on vaikea löytää, vaihtuva kokousaika voi helpottaakin.


Sähköiset apuvälineet – uhka vai mahdollisuus?


Sähköposti, Facebook, WhatsApp – yhä useampi pitää yhdistysasioissa yhteyttä jollain sovelluksella. Tämä voikin helpottaa asioiden hoitamista, jos kasvokkain tapaamiselle on vaikea löytää aikaa. Omakohtaista kokemusta on kuitenkin siitä, että näillä välineillä saattaa mopo karata ja viestinnän helppouden myötä yhdistyksen asioita hoidetaan reaaliajassa – ja ne ovat koko ajan ajatuksissa! Selkeät pelisäännöt auttavat tässä, eli mitä välineitä käytetään ja millaisille asioille. Omassa yhdistyksessämme tämä ratkaistiin niin, että vain kiireelliset asiat hoidettiin sähköisesti – kaikki muu sai luvan odottaa kokoukseen.


Tehtävänjaolla kuormitus kohtuulliseksi


Joillekin ihmisille pidempiaikainen sitoutuminen voi olla kynnyskysymys, joten tehtävien ”paketoiminen” sopivasti voisi auttaa kuluvan ajan hahmottamiseen. Esimerkiksi: "kyläkekkereiden valmisteluun tarvitaan teltan pystyttäjiä kaksi henkilöä, tähän kuluu aikaa tunti". Tai: "tule ohjaamaan lasten puuhakerhoa 45 minuuttia kerran kuussa".

Usein käy niin, että yhdelle aktiivisille (usein uusille ja innokkaille) puuhaihmisille helposti kerääntyy monta hommaa, joka uuvuttaa hänet ennemmin tai myöhemmin. Ajan ja voimien säästämiseksi voisi yrittää pitää kiinni siitä, että yhdellä ihmisellä on yksi homma. Useinhan sihteeri toimii myös kirstunvartijana ja pitää yllä jäsenrekisteriä. Jos rahastonhoitaja löytyy erikseen ja jäsenrekisterin ottaa joku toinen hoitaakseen, sihteerin homma keventyy jo selkeästi.

Kaikkien panos on tärkeä ja sitä pitää arvostaa – oli se sitten isompi tai pienempi. Myös eri elämäntilanteiden huomioiminen on tärkeää – jos joku ei syystä tai toisesta ehdi tai pysty, tarjoudutaan avuksi ja paikataan.


Mukavaa ajanvietettä


Yhdistystoiminnassa pitäisi hauskuus olla aina läsnä – onhan se ihmisen vapaa-aikaa. Tylsemmätkin hommat hoituvat mukavasti hyvässä porukassa. Uusien ihmisten houkuttelemiseksi kannattaakin pyrkiä saamaan yhdistyksen hyvä meininki mahdollisimman näkyväksi. Aikaa löytyy, jos on innostusta – ehtiminen on asenteestakin kiinni! Yhdistystoimintaan innostaminen pitäisi kuitenkin aina tehdä kannustamalla ja positiivisen kautta – syyllistämisellä saa aikaan vain vastareaktion.

Yksi erinomainen tapa tehdä yhdistystoiminnasta hauskempaa on ottaa koko perhe tai paras kaveri mukaan – tulee samalla sitä arvokasta yhteistä aikaa!


Anna Kulmakorpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti