tiistai 27. syyskuuta 2016

Kipinää Kuruun

Sain yhteydenoton, jossa toivottiin kyläaktivaattorilta tilaisuutta Kuruun, mm. hankeideoinnin tiimoilta. Niinpä järjestimme 21.9. illan kurulaisille yhdistyksille ja muille Kurun kehittämisestä kiinnostuneille.



Osanotto oli todella kiitettävää – listaan kertyi 28 nimeä eli Kuru-Sali oli täynnä. Laskujeni mukaan edustettuna oli 13 yhdistystä ja 8 muuta tahoa (mm. yrityksiä). Hienoa aktiivisuutta Kuru! Kantri ry:n toiminnanjohtaja Kari Kylkilahden alustusta Leader-rahoituksesta osallistujat kuuntelivat tarkkaavaisesti ja kysymyksiäkin tuli runsaasti.

Kuru-brändin rakentaminen alkuun yhteisellä sivustolla?


Keskustelussa nousi paljon tarpeita ja ideoita. Niitä kirjattiin myös ylös. Yhtenä suurempana ideakokonaisuutena esitettiin Kuru-brändin kehittäminen, sekä matkailun että asumisen näkökulmasta. Esiin voitaisiin tuoda luonto, vesistöt ja hiljaisuus, sekä Kurun erikoispiirteet, esim. kivituotteet ja erinomaiset retkeilymahdollisuudet viereisen Seitsemisen kansallispuistonkin ansiosta. Brändääminen sisältäisi logon, sloganin, esitteet ja musiikkivideon jne.

Brändin luominen on toki isompi kokonaisuus, joka vaatisi suunnitelmallisuutta ja työryhmän tai vastaavan, johon pitäisi saada riittävän laaja edustus kurulaisista yrityksistä, yhdistyksistä ja asukkaista sekä yhteistyötahoista. Kurun tunnettuuden lisäämistä sen sijaan voisi edistää jo pienemmilläkin toimenpiteillä. Kurun yhteinen nettisivusto mielestäni olisi tarpeellinen, sinne voisi koota alueen palvelut, sekä matkailijoita että asukkaita varten. Samoin yhdistykset saisi koottua sinne ja ehkä niille myös oma tila, jos ei yhdistyksellä ole omaa nettisivuja tai vastaavaa. Myös alueen tapahtumat voisi listata sivuille ja niin edelleen.

Sopivalla kotisivutilan palveluntarjoajan valinnalla kotisivujen tekeminen ei välttämättä vaadi juurikaan rahaa, mutta työtä se kyllä vähän vaatii tiedon kokoamiseksi ja sivuille saamiseksi. Realistisesti täytyy toki miettiä se, että sivusto vaatii ylläpitäjät ja kotisivutilan maksajan - muutamista kympeistä muutamiin satasiin vuodessa, sivuston laajuudesta ja ominaisuuksista riippuen. Mutta mikäli nämä asiat saataisiin ratkaistua, toimiva sivusto olisi varmasti tiedotuksen kannalta erittäin hyödyllinen.



Talkoilla tuumasta toimeen


Muitakin esiin nousseita pienempiä asioita pystyy toteuttamaan ilman hankkeita tai ulkopuolista rahoitusta ylipäätään, talkoopohjalta tai vaikkapa hyödyntäen kyläaktivaattoria. Esimerkiksi Kurun alueen Palvelukartta ja turvallisuussuunnittelu ovat äkkiseltään ajateltuna tällaisia. Samoin ympäristöt siistiksi -idea istuisi melko hyvin Talkoopäivä -tapahtumaan. Se järjestetään valtakunnallisesti joka kevät, ja kaupungilta voisi pyytää tukea esimerkiksi jätesäkkien, talkoovakuutuksen tai jätteen poisviennin/vastaanoton maksuttomuudella. Jos asiat menevät suunnitellusti, retkeilyreittien kunnossapidon organisointiin ja kehittämiseen on apua luvassa ensi keväästä lähtien Pirkanmaan ulkoilureitistöjen kehittämishankkeen muodossa.

Pienempiä projekteja suunniteltaessa kannattaa pitää mielessä Ylöjärven kaupungin Talkooraha ja Kantrin Nuoriso-Leader.

Isommat haaveet hankkeeksi


Sitten on niitä isompia kokonaisuuksia, joissa voisi olla hankkeistamisen ja rahoituksen hakemisen mahdollisuus. Skeittiramppi ja oman kyläsihteeri esimerkiksi. Koska hankkeen toteuttaminen vaatii mm. paperityötä ja välirahoitusta, on vastuun jakaminen useammille hartioille tärkeää. Aikaansaavan veturin avulla verkoston rakentaminen, hankkeen koordinointi ja välirahoituksen hankkiminen on kuitenkin täysin mahdollista – sitä tehdään menestyksekkäästi koko ajan ympäri Suomea. Yhteistyötä se kuitenkin vaatii, ja uskoa omaan tekemiseen.



Katse olemassa oleviin voimavaroihin


Kun resurssit (tekijät ja eurot) uuden saamiseksi ovat niukat, lähtökohdaksi pitää ottaa nykyiset vahvuudet ja olemassa olevat asiat. Kurussa mahdollisuuksia on paljon. On upea luonto retkeily-, kalastus- ja metsästysmahdollisuuksineen, satama, viehättävä keskusta palveluineen, paljon toimivia yhdistyksiä ja aktiivisia kyliä. Kahvilaa ja kylätaloa tms. yhteisöllistä tilaa toivotaan. Ehkäpä yhteistyö olemassa olevien tilojen ja toimijoiden kanssa voisi olla hyvä ratkaisu – sen sijaan, että joku yhdistys tai pari ottaisivat hoitaakseen tilojen ylläpidon, mikä harvoin on kevyt rasti, saatika edullinen.

Kurun identiteetin säilyttäminen on varmasti kurulaisille sydäntä lähellä. Ensi vuonna juhlitaan Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä ja myös 150-vuotiasta Kurua. Suunnitteilla on Kuruun isompi yhteinen tapahtuma ensi vuonna. Illan tavoite oli iskeä pientä kipinää Kuruun. Toivottavasti siihen yhteen hiileen puhaltajia riittää ja saadaan tulta aikaiseksi esimerkiksi edellä mainitun tapahtuman tiimoilta!

teksti Anna Kulmakorpi, kuvat Vilja Pylsy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti