maanantai 12. syyskuuta 2016

Vuoden hankkeessa tehdään perinteisiä käsitöitä


Vesilahden Museoyhdistyksen kehittämishankkeessa järjestetään ympärivuotista kerhotoimintaa, jonka kautta vanhat mestarit siirtävät perinteisiä kädentaitoja nuoremmille sukupolville.
Kerhoissa opastetaan tekemään itse hyödyllisiä tuotteita, esimerkiksi leipää, leluja, asusteita, tallukkaita ja riukuaitaa. Kerhomalleja kehitellään hankkeen aikana niin, että asukkaiden lähelle syntyy kaiken ikäisille avoimia, helppoja, osallistumisen ja tekemisen pajoja.

Vesilahden Narvan Monarilla järjestettiin muun muassa harrastusilta, jossa tutustuttiin helppoihin askartelu- ja käsitöihin. Käsitöitä on tarkoitus tehdä maanantai-iltaisin Narvan Monarin lainaamon ollessa auki. Jaossa oli myös tietoa Perinteiset kädentaidot -piirien syysohjelmasta.

Tuohitöitä.

Vesilahden museoyhdistyksen vetämä kaksivuotinen hanke on toiminut jo vuoden ajan.
-         - Meillä on ollut muun muassa ompelu- ja puutyöpiirejä sekä kudontatupaa. Riukuaitaa on rakennettu, luutia ja vihtoja tehty, paitoja värjätty ja vaatteita tuunattu eri ohjaajien opastuksella, hankesihteeri Hilkka Rantala kertoo.

Kurssit ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Hankkeen kautta on hankittu tarvikkeita ja käytetty paljon kierrätysmateriaaleja. Vetäjät ovat olleet vapaaehtoisia ja suurin osa on tullut matkakuluilla.
-         - Puutyökurssi oli suosittu, mutta eu-säädökset estivät työkoneiden käytön Narvan koulun alakerran puutyöluokassa. Koska koneista puuttuu sellainen kytkentä, että kaikki koneet pysähtyisivät saman stop-napin painalluksella, ei ole saatu käyttää koneita. Onneksi saimme tilalle hyvän tuohityön vetäjän, joten tuohi- ja veistotöitä tehtiin talvikaudelle, Rantala jatkaa.

Hilkka Rantala on vetänyt myös kokkikursseja: rievänleivontaa aikuisille ja pullapiirejä, joissa on opetettu pullan letitystä, lapsille.
-        - Kokkauskurssit ovat olleet suosittuja, joten on ollut puhetta ruisleipäkurssista. Sellainen toteutetaan jos saadaan joltain paikalliselta emännältä ruisleivän juuri.

Hankesihteeri Hilkka Rantala.
Hankkeesta on jäljellä vielä vuosi. Narvan koululla vapaaehtoiset ylläpitävät kirjastoa, joten käsityöpiirejä tuodaan tulevaisuudessa myös lainaston aukioloaikana.
-         - Lainaamossa voisi olla esimerkiksi tutustumista helmitöiden tekoon ja korttiaskarteluun, Rantala ideoi.

Jos Narvan koulun koneet saadaan hankkeen käyttöön, niin tulossa on perinnelelujen tekoa.
-         - Pirkkalasta olen saanut pitkiä olkia, joten ainakin olkitöitä ja korttiaskartelua on tulossa joulun alla, Rantala kertoo.

Kantri ry:n hallitus valitsi hankkeen Kantrin Vuoden 2015 hankkeeksi.

Lasten kesäleirillä paidan värjäystä.

Leivontaa.

Tuoretta leipää.

Riukuaitaa

Teksti: Vilja Pylsy, kuvat: Hilkka Rantala.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti