maanantai 8. elokuuta 2016

Soppeenharjun koululaisten työ huipentuu musikaaliin

Juttu on julkaistu Ylöjärven Uutisissa 26.5.2016

Soppeenharjun yläkoululaisten vuoden päivät kestänyt musikaali-projekti huipentuu tämän kuukauden lopussa.  Kaikille avoimia maksullisia esityksiä on toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Ainutlaatuisen musikaalista tekee se, että oppilaat ovat toteuttaneet sen  pääosin itse ideoimis- ja käsikirjoitusvaiheesta asti.
- Esityksen valotekniikka ja tanssijoiden koreografiatkin ovat oppilaiden suunnittelemia. Ekonomian valinnaisryhmä huolehtii musikaalin markkinoinnista yhdessä opettajien kanssa ja catering-ryhmä hoitaa iltanäytösten väliaikatarjoilun valmisteluineen, päävetäjinä ja ohjaavina opettajina toimivat uskonnonopettaja Marita Viitanen ja musiikinopettaja Varpu Salmela iloitsevat.

Musikaalissa kuultava musiikki koostuu pääasiassa jo olemassa olevista tutuista sävelmistä.
- Olen sovittanut kaikki musikaalin kappaleet uuteen uskoon. Lisäksi mukana on myös oppilaiden itsesäveltämää siirtymämusiikkia sekä yksi englanninkielinen kappale, joka on sanoitettu biisipajassa pienen oppilasryhmän kesken suomenkieliseen muotoon, yhdessä oppilaiden kanssa musiikilliset osuudet suunnitellut Varpu Salmela kertoo.

Idea musikaaliin lähti koulun juhlavuodesta ja musiikillisesta suuntauksesta.
- Tänä keväänä koulussamme on ensimmäistä kertaa kolme musiikkiluokkaa, yksi kullakin vuosiluokalla. Lisäksi koulumme täyttää tänä keväänä kaksikymmentä vuotta. Nämä asiat olivat aikanaan kimmokkeena musikaali-idealle, Varpu Salmela muistelee.

Nuorten elämästä
Musikaalin teossa alusta asti mukana olleet yläkoululaiset Elina Tapio, Helmi Jonasson, Hilda Havanka ja Henri Puolakanaho kertovat nuorten ottaneen idean musikaalista hyvillä mielin vastaan. Musikaalin suunnitteleminen aloitettiin koululaisten käsikirjoitustyöryhmän kokoontumisella vuosi sitten. Koululaiset työstivät käsikirjoitusta suurelta osin koulun ulkopuolisella ajalla.
- Aluksi mukana oli sikana nuoria. Pikku hiljaa väkeä lähti  ja jäljellä jäi seitsemän hengen ydinryhmä. Käsikirjoituksessa lukee, että päivitetty tyyliin joskus viime vuoden joulukuussa, mutta kyllä sitä on koko ajan muutettu harjoituksissakin, musikaaliin laulun sanojakin kirjoittanut Jonasson kertoo hymyillen.

Tematiikka käsittelee nuorten elämänkysymyksiä: vastuuta, syyllisyyttä, kateutta, ystävyyttä, petosta ja anteeksiantoa.
- Tekstissä on meidän omia synkkiä tuntojamme, Jonasson toteaa.
- Vaikka mukana on vakaviakin aiheita, on meidän elämä kotona kuitenkin leppoisaa, Tapio tarkentaa.
Yläkoululaiset kertovat, että ovat oppineet musikaalin teon aikana kärsivällisemmiksi.
- Kärsivällisyyttä tämä vaatii hirveästi. Jos huomaa, ettei jotain yhtään kiinnosta, täytyy vaan tsempata, Elina Tapio vastaa.
Varpu Salmelan mukaan näytelmä soveltuu nuorille, mutta yhtä hyvin myös kaikille nuorten kanssa eläville aikuisille. Suositusikäraja on 12 vuotta.

Kantrilta rahoitusta
Musikaali esitetään koulun juhlasalissa, jonne on rakennettu lisälava, rekvisiitta ja puvustusta.
Soppeenharjun koulu sai Kantri ry:ltä rahoitusta laadukkaan valotekniikan hankkimiseksi. Taloudellista tukea tuli Kantrin hallinnoimasta Nuoriso-leader -nimisestä tukimuodosta, jonka tavoitteena on käynnistää nuorten ja lasten uutta toimintaa sekä saada heidät mukaan alueen kehittämiseen ja projekteihin.  Kantri voi myöntää tukea projektille, jossa nuorten ja / tai lasten rooli on aktiivinen.
- Aivan mahtavaa, että saatiin kunnon valot lavalle, ei meidän oma näyttämövalaistus olisi mihinkään riittänyt. Valotekniikkaa voidaan käyttää myöhemmissäkin projekteissa, Elina Tapio iloitsee koululaisten kanssa.
- Ja kerrankin saadaan jätkät mukaan, sillä heitä kiinnostaa tekniikka, Helmi Jonasson jatkaa.

Uusia projekteja tulossa
Marita Viitanen ja Varpu Salmela uskovat, että perinne tulee jatkumaan.
- Tällaisen isomman musikaalin työstäminen antaa uudenlaista varmuutta ja potkua tuleville projekteille; avaa uusia näköaloja siihen, mitä kaikkea nuorten kanssa voikaan tehdä. Ilman kollegiaalista yhteistyötä mitään näin suurta projektia ei kuitenkaan syntyisi eli mukana menossa on ollut koululaisten lisäksi iso joukko opettajia ja työyhteisömme jäseniä,  työpari toteaa.
- Itse asiassa katse on jo suunnattu eteenpäin - musiikkiluokkalaisten kanssa on keskusteltu jo seuraavan kevään konsertista, joka rakentuu elokuvamusiikin ympärille, Salmela vihjailee.

Teksti ja kuvat: Vilja PylsyMusikaalin teossa alusta asti mukana olleet yläkoululaiset Hilda Havanka (vas.), Helmi Jonasson, Henri Puolakanaho ja Elina Tapio muistelevat vuoden takaista käsikirjoitusvaihetta hymyssä suin.
Koululaisten live-bändi.

Opettaja Marita Viitanen ohjaamassa Mikaelin (Henri Puolakanahoa) ja Sofian (Laura Viitala) rakkauskohtausta.

Tiukka matsi alkamassa.

Opettaja Varpu Salmela nostattaa bänditreenien tunnelmaa.

Musikaalin cheerleadereillä on energiat katossa.

Koululaisten live-bändi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti