maanantai 8. elokuuta 2016

Kesäteatteri yhteishengen lujittajana

Teksti julkaistu Kantrin kyläaktivaattorin Facebook-sivuilla 31.7.2016

Rämsöö, Vesilahti


”Me olemme tasa-arvoisia. Älä tuhoa tuntematonta. Tutustu tuntemattomaan”, opettaa Pocahontas Rämsöön kesäteatterin samannimisessä näytelmässä. Rami Saarijärven käsikirjoittama ja ohjaama laadukas koko perheen näytelmä on satua, mutta tuntuu, että tarinan opetusta vaalitaan myös teatterin ulkopuolella.
-   Kaikkien vapaaehtoisten apua tarvitaan ja jokainen voi halutessaan olla osa tarinaa, Rämsöön kyläkerhon puheenjohtaja ja Pocahontas-näytelmän tuottaja Mari Ollinpoika kertoo.
Totta tosiaan, vapaaehtoisia on näyttämöllä, kahviossa, parkkipaikalla, lipunmyynnissä – kymmenittäin takaamassa katsojien teatterinautinnon. Ja mikä parasta, vapaaehtoisten läsnäolo on aitoa. Katsojat otetaan vastaan tervehtien ja lämpimin hymyin.
-  Talkoolaisia on mahdottoman helppo saada. Se johtuu varmaan meidän kerhon positiivisesta ilmapiiristä ja tiiviistä kyläyhteisöstä, yhdistyksen rahastonhoitaja Päivi Koskinen tietää.
-  Meillä kaikki voivat olla omia itsejään, varapuheenjohtaja Anne Qwick jatkaa.
Reilun kahdensadan asukkaan kylä Vesilahdessa on kuuluisa hyvästä talkoohengestä  ja aktiivisuudesta kulttuurin vaalimiseksi. Kauniin Suonojärven rannalla sijaitsevan kesäteatterin lisäksi tuttuja tapahtumia kylällä ovat Kovan Teknologian Päivät ja Moottorimusiikin Festivaalit.
Rämsöö on valittu Vuoden Kyläksi 2007 ja Rämsöön kyläkerho on saanut lukuisia huomionosoituksia. Viimeisin on Pirkan Kylien tänä vuonna antama kunniamaininta 30-vuotiaalle yhtäjaksoiselle kesäteatteritoiminnalle. Viimeiset kymmenen vuotta Rämsöön kyläkerho ja Vammalan teatteri ovat tuottaneet kesänäytelmiä yhteistyössä.
- Kesäteatteri on koko kylän yhteishengen lujittaja. Monille, kuten minulle, tämä on koko perheen yhteinen harrastus, Ollinpoika kertoo.
Ollinpojan mukaan kyläyhdistyksen tärkein tehtävä on tukea yhteisöllisyyttä sekä edustaa kylän asukkaita.


Elinvoimaa Leader-hankkeista

Rämsöön kylää on kehitetty lukuisten Kantri ry:n Leader-hankkeiden avulla. Alkusyksystä alkaa kyläkerhon vetämä ”Iloinen konkkaronkka” -niminen Leader-hanke.

”Iloinen konkkaronkka” — sellaiseksi vanhalla Rämsöön murteella nimitetään iloista joukkoa. Iloinen joukko tarkoittaa hankkeessa kotona asuvien ikäihmisten ja kylällä sijaitsevan Ahtialan päiväkodin lasten yhteistä iltapäiväkerhoa. Kerho kokoontuu kaksi kertaa viikossa: yhtenä iltapäivänä päiväkodilla ja toisena virtuaalisesti. Virtuaalisessa kokoontumisessa senioreiden ja lasten käytössä on tablettitietokoneet. Ikäihmisiä opastetaan tarvittaessa koneiden käyttöön, jotta he voivat hankkeen jälkeenkin pitää yhteyttä ja hoitaa asioita verkon kautta.

-  Hankkeen kautta eri sukupolvet kohtaavat ja samalla tuetaan ikäihmisten kotona asumista, Ollinpoika perustelee.

Rämsöön kylässä on kovin vähän kunnan peruspalveluita. Entisen kyläkoulun, Ahtialan päiväkodinkin jatkuminen on ollut vaakalaudalla.

-  Onneksi Vesilahden kunta teki päätöksen, että päiväkoti saa jatkaa. Asioita arvotetaan nykyään liikaa rahan kautta. Arkielämän sujuvuudella on kuitenkin tärkeä merkitys myös vapaaehtoisten jaksamiselle. Jos maaseudun arki menee palveluiden lähdön myötä kovin hankalaksi ja ihmisten jaksaminen vedetään kunnan kautta kuiviin, yhdistyksenkin talkoolaiset vähenevät ja sitä kautta kylän elinvoima hiipuu, Ollinpoika valottaa.

Kylällä toimii kyläkerhon lisäksi Rämsöön urheilijat ja 4H-yhdistys. Kansalaisopisto tarjoaa myös harrastustoimintaa, mutta vastuu kaatuu yhdistysten harteille.

-  On totuttu siihen, että jos jotain halutaan, se täytyy itse tehdä. Ellei ryhdytä toimeen, mitään ei tapahdu, Päivi Koskinen tiivistää.


Pocahontas-näytelmä 7.8.2016 asti. Lisätietoa: http://www.ramsoo.fi/kesateatteri/Ohjaus ja käsikirjoitus: Rami Saarijärvi

Musiikki: Pekka Murto

Päärooleissa:

Pocahontas, Iida Ollinpoika

John Smith, Turkka Antila

Rämsöön kyläkerho ja Vammalan teatteri.Teksti ja kuvat: Vilja Pylsy

Päällikkö Powhatan (Pekka Ojansivu) miettii Pocahontaksen (Iida Ollinpoika) ja Intiaani Kyyhkynsulan (Sanni Voittomäki) ajatuksia tasa-arvosta.

John Smith ( Turkka Antila) vangittuna intiaanien leirissä. Pocahontas (Iida Ollinpoika) puhuu Smithin vapauttamisen puolesta.
Pocahontas (Iida Ollinpoika) saa pelastettua John Smithin ( Turkka Antila)
Intiaanileirissä iloitaan. Edessä vas. päällikkö Powhatan (Pekka Ojansivu), John Smith (Turkka Antila) ja Pocahontas (Iida Ollinpoika)
Intiaanileirin lapset ja englantilaiset lapset ihmettelevät kummat ovat pelottavampia.
Iloisia hetkiä intiaanileirissä.
Kuvernööri Ratcliffe (Teemu Mäkelä)
Pocahontas-porukka Rämsöön Kesäteatterissa.
Rämsöön kyläkerhon aktiiveja. Vas. rahastonhoitaja ja näytelmän tiedottaja Päivä Koskinen, puheenjohtaja ja näytelmän tuottaja Mari Ollinpoika ja varapuheenjohtaja Anne Qwick

Lasitaiteilijat Helena Saikkonen ja Marjukka Lähdekorpi-Ojala.

Kesäteatterin miljöössä, Ahtialan päiväkodissa on teatterin ajan esillä Marjukka Lähdekorpi-Ojalan ja Helena Saikkosen lasitaidetta sekä teatterin pukuja.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti