Nyt talolla vieraillessa voi todeta, että periksiantamattomuus on kantanut. Yhdistyksen varapuheenjohtaja ja puuhamies Jukka Luttinen lisää, että taloa on tietoisesti pyritty kehittämään aseman alueen ”kylätaloksi” ja laventamaan kaikenlaisen toiminnan tapahtumapaikaksi. Onhan talo alkujaankin rakennettu kyläläisten yhteistoiminnalla.
Tänä vuonna toimintaa onkin jo runsaasti laidasta laitaan: nuorten kesätyöntekijöiden voimin on pyöritetty kahvilaa, järjestetty tapahtumia ja remontoitu taloa. Tukea työllistämiseen on saatu Kantri ry:ltä, Osuuspankilta ja yksityisiltä lahjoittajilta. Lasten kesäkerho-ohjaajan työllistäminen toteutettiin kumppanuusmallilla siten, että Mannerheimin Lastensuojeluliiton Oriveden yhdistys organisoi työllistämisen niin ikään OP:n tuella ja Taisto antoi tilat lasten käyttöön.
Sirpa Syvänen esittelee Taiston talon kehitystä esittävää taideteosta Ideaillan osallistujille. Kahvilan tiskin takana kesätyöntekijä Laura Heikura ja kahvikaupoilla Lauriina Lehtonen. |
Talolta löytyy myös vanhan tavaran myyntiä ja valokuvastudio. On järjestetty erilaisia tapahtumia, joista osa varsin innovatiivisia, kuten Suomi opetustauluissa -näyttely, jossa maakuntataulujen lisäksi nautittiin maakuntalauluista. Ja työ jatkuu. ”Keksikää talolle uutta ja yhteistä käyttöä”, kehottaa Hjerppe paikallaolijoita.
Keskustelu käy vilkkaana, ja muutamia teemoja nousee toistuvasti esiin. Reikäreuna -elokuvafestivaalia moni muistelee lämmöllä ja elokuvat eri muodoissa haluttaisiinkin takaisin Taistolle. Kulttuuri muissakin muodoissaan on vahvasti läsnä, valokuvataiteesta sekä musiikista ja tanssista on saatu nauttia kesän mittaan. Teatteri tulee mukaan kuvioihin nyt syksyllä, kun Tee Teatteri aloittaa toimintansa talolla. ”Vielä on ryhmässä tilaa, joten lämpimästi tervetuloa”, toivottelee ohjaajana toimiva Outi Söderholm.
Syksylle on tiedossa myös huutokauppa, taideluentojen sarja ja joulumyyjäiset. Kahvilan jatkumista toivotaan kovasti, ja siihen pyritään – niin hyvät kokemukset nuorten työllistämisprojektista on. Tiedotusta tullaan kehittämään, ja uudet nettisivut ovat valmistumassa.
Kaikki toiminta vaatii kuitenkin tekijöitä – ja talon ylläpito rahaa. Esimerkiksi lämmitysöljy kustantaa noin 8000 euroa vuodessa. Tavoitteena on, että toiminnasta saatavilla tuotoilla saadaan kulut peitettyä.
Taistolla jonkun aikaa muhinut ajatus aseman seudun kylätoimikunnasta tai vastaavasta nostetaan esiin ja saa heti kannatusta. Paikalliselle kehittäjälle olisi tarvetta, talon lisäksi aseman seutu laajemminkin kaipaisi alueen asukkaiden näkemyksiä ja kehittämistä. Illan päätteeksi innostunut porukka päätyy muodostamaan työryhmän, jonka tavoitteena on saada aikaan asukasyhdistyksen tai kylätoimikunnan kaltainen taho, johon kaikki halukkaat pääsevät mukaan heti alusta lähtien. Aseman seudun asukkaat voivat siis odotella kutsua yhteistyöhön piakkoin!
Juttu julkaistu alunperin Oriveden Sanomissa 6.9.2017
Teksti ja kuva: Anna Kulmakorpi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti