keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Onko kyläsi kestävällä pohjalla?

3.10. klo 18 Kestävä kylä -teemailta Ahlmannilla, Tampereella.

Monesti perustellaan, ettei maalla asuminen ole ympäristöystävällistä, koska maaseudulla hiilijalanjälki on korkeampi kuin kaupungissa. Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkoranta haluaa haastaa ajatusta.
- Kylillä toimiminen on usein varsin resurssitehokasta ja siinä on hyvin paljon samoja elementtejä kuin kestävän kehityksen periaatteissa. Yleistäen voidaan sanoa, että kylätoiminta on kestävää kehitystä – kyläläiset eivät vaan sitä itse välttämättä tule ajatelleeksi, Linkoranta sanoo.

Kestävän kehityksen mukainen kylätoiminta voi tarkoittaa Linkorannan mukaan muun muassa kylätalon järkeviä energiaratkaisuja, yhteisten tapahtumien järjestämistä ja perinteen tallentamista.
-  Aktiiviset kylät toimivat usein itsenäisesti. Ei oleteta kunnan tai jonkun ulkopuolisen tahon kehittävän kylää, vaan tehdään se itse. Palveluiden ja yhteisöllisyyden väheneminen tai puute rahasta pakottaa kylät kehittymään ja tekemään usein asiat juuri maalaisjärkeä käyttäen.

Linkoranta tietää, että herkästi ajatellaan kestävän kehityksen olevan jotain korkealentoista, arjen ulkopuolella olevaa.
- Kestävä kehitys on kuitenkin hyvin arkista. Sen toimin turvataan nykyisille ja tuleville kyläläisille hyvän elämän mahdollisuus.

Ilmastonmuutos pistää vähitellen niin kunnat kuin rahoittajatahotkin pohtimaan ympäristöasioita entistä vakavammin.
- Kestävän kylätoiminnan ymmärtämisestä on apua yhteisöllisyyden vahvistamisen ja järkevän rahankäytön lisäksi muun muassa rahoituksenhaussa, yhteistyössä eri toimijoiden kesken sekä vaikka mediahuomion saannissa.

Tauno Linkoranta tuo esiin tiistaina 3.10. klo 18 Kestävä kylä -teemaillassa kylissä toimivaa kestävää kehitystä konkreettisin esimerkein. Tampereen Ahlmannilla (Hallilantie 24) järjestettävässä tilaisuudessa mietitään myös tapoja kestävän kehityksen vahvistamiseksi.

Myös kulttuuri on kestävää kylätoimintaa. Linkorannan lisäksi kuullaan kotiseutuharrastaja Jouni Lehtosen ajatuksia otsikolla "Pakinointia paikalliskulttuurista - Tarinoista elämyksiä ja elinvoimaa kylille".

Kahvitus klo 17.30 alkaen. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Tilaisuuden järjestää Kantrin kyläaktivaattori-hanke.

Ilmoittautumiset 26.9. mennessä: anna.kulmakorpi@kantriry.fi tai p. 040 487 5848.

Lisätietoa tilaisuudesta: www.kantriry.fi/kylaaktivaattori

Tauno Linkoranta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti