torstai 31. elokuuta 2017

Nurmella tehdään kulttuuria talkoilla

Sain kutsun Nurmen kylälle la 26.8. Elonkarjuntafestivaaliin. Festivaali on järjestetty ulkoilmatapahtumana kaksi kertaa, ja kerännyt kelistä riippuen parhaillaan parisataa henkeä yleisöksi. Tänä vuonna tapahtuma tuotiin katon alle Nurmen lavalle, ja sisältöä lavennettiin aiemmasta hieman; nyt rockin lisäksi soi tanssimusiikki ja alkuillasta oli disco lapsille. Ajatuksena oli siis, että jokaiselle jotakin. Esikuvana tämän vuoden koko kylän juhlille toimivat ”ennen vanhaan” järjestetyt kyläiltamat. Niissä on myös kyläaktiivi Henna Tappura ollut lapsena mukana ja muistelee lämpimästi tunnelmia 80- ja 90-luvun taitteesta.

Pelimanniyhtye Nestorit

Nurmen kylä sijaitsee vain noin viiden kilometrin päässä Lempäälän keskustasta. Vaikka Lempäälässä asuvana kylä on minulle jossain määrin tuttu, vierailin nyt Nurmen lavan sisällä ensimmäistä kertaa. Paikka on erittäin suosittu tanssipaikka, joka tänäkin kesänä veti salin täyteen joka perjantai. Lava, Nurmen koulu, VPK ja kylätalonomainen rukoushuone sijaitsevat kaikki lähekkäin muodostaen näin kylän keskuksen aivan lentokentälle johtavan Pirkkalantien varteen. Asukkaita kylällä on noin 450 ja oppilaita koulussa tänä lukuvuonna 58. Uusia kylään tulijoita olisi, mutta kuten muissakin Tampereen seutukunnan kylissä, rakennuslupien saaminen saattaa olla toisinaan hieman haastavaa.


Saapuessani paikalle sain saman tien juttuseuraa Hanna-Leena Fröjdmanista, joka on paljasjalkainen nurmelainen ja paluumuuttaja. Nykyisin hän on jo eläkkeellä, ja monen muun eläkeläisen tapaan hyvin kiireinen harrastusten kanssa – on ompeluseuraa, puutarhanhoitoa, liikuntaa ja luottamustoimia. Fröjdman kehui kotikyläänsä ja Lempäälän kuntaa palveluineen vuolaasti ja sanoo, että parasta kylässä on vakaus, rauhallisuus, kaupunginläheisyys. Myös kyläyhdistys sai häneltä kiitosta: ”Erinomaisen hyvä toimija”.

Ilokseni myös tapahtuman puuhanainen Henna Tappura ehti istahtamaan hetkeksi alas ja kertomaan kylästä. Hän on myös Nurmelta kotoisin ja muutaman vuoden muualla asuttuaan palannut kotikylään. Paitsi kyläyhdistyksen aktiivi, Tappura on myös Elonkarjuntafestivaalin pomoottorin, Haja-asutusheviorkesteri Penteleen kosketinsoittaja-taustalaulaja-viulisti, ja kiipesi siten lavallekin illan mittaan. Penteleen lisäksi yleisöä viihdyttämässä olivat The Calsars ja paikalliset bändit Työsulku ja Ganska Bra.

Koko tapahtuma tehtiin talkoilla, äänentoistoa lukuun ottamatta. Muusikkojen ja kyläyhdistyksen lisäksi mukana olivat Nurmen koulun vanhempainyhdistys ja Lions Club Lempäälä, joka antoi Nurmen lavan käyttöön. Ja kuten kylissä yleensä, paljon muutakin tehdään Nurmella vapaaehtoisin voimin ja vastikkeetta. Kylällä sijaitsee mm. hyvin paljon käytetty uimaranta, jota kyläyhdistys hoitaa. Hiljattain uimarannan parkkipaikkaa laajennettiin talkoilla ja kunnan omatoimirahan avulla. ”Tulevatkohan ihmiset edes ajatelleeksi, että senkin taustalla on kyläyhdistys”, pohdiskeli Tappura.

Kyläyhdistys toimittaa myös peräti neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Nurmenkulma-kylälehteä. Lehti postitetaan jäsenille eli noin 175 talouteen. Lisäksi kylän ulkopuolisia tilaajia on parikymmentä ja lehteä pääsee lukemaan myös Lempäälän pääkirjastossa. Kesän lehti jaetaan kylän kaikkiin talouksiin. Siitä tulee paljon hyvää palautetta, mutta aineistoa lehteen pitää välillä vähän kaivella, kertoi myös lehden toimitukseen kuuluva Henna Tappura. Yksi hyvä tapa on ollut kylähaaste, jossa joku kyläläinen haastetaan tekemään juttu lehteen, ja laittamaan haaste eteenpäin. Näin on saatu mukavasti juttuja eri aiheista.

Myös Nurmella siis nousi esiin se sama toive, minkä olen kuullut monen monituisessa yhdistyksessä vieraillessani: lisää ihmisiä mukaan toimintaan. Maaseutumaisuus ja kyläyhteisö ovat niitä hyviä asioita, joiden vuoksi ihmiset usein kylille muuttavat. Kyläkulttuuriin kuitenkin kuuluvat olennaisesti talkoot – nykyisin se mitä suuremmassa määrin tarkoittaa, että harrastusmahdollisuudet, kulttuuririennot ja muut vapaa-ajan puitteet ovat pitkälti kyläläisten oman aktiivisuuden varassa.

Kulttuuriin on Nurmella panostettu festivaalihumun lisäksi myös aivan uudella tavalla tänä kesänä. Aimalan kulttuurimuuntaja KUMUssa on ollut kesän mittaan kaksi näyttelyä ja ovet avoinna aamusta iltaan. Poikkesin tutustumassa muuntajanäyttelyyn kotimatkalla Elonkarjunnasta, ja se olikin varsinainen ilopilkku keskellä peltoja.Elonkarjunnasta uutisoi ensimmäisenä Lempäälän-Vesilahden Sanomat:

Teksti ja kuvat: Anna Kulmakorpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti