perjantai 2. kesäkuuta 2017

Miten nappaa - vinkkejä uusien yhdistystoimijoiden saamiseksi

Aina toisinaan käy hyvä tuuri ja kiikariin ilmaantuu uusi potentiaalinen ihminen, jonka voisi saada mukaan yhdistystoiminnan piiriin. Yhdistysväen ei kuitenkaan innostuksissaan tule riehaantua, vaan nyt kysytään pelisilmää ja kärsivällisyyttä. Hyvällä taktiikalla tämä uhri… ei kun potentiaalinen uusi ihminen ei säikähdä ja peruuta takavasemmalle. Hiljaa hyvä tulee.

On aika epätodennäköistä (joskaan ei aivan mahdotonta, tällainenkin ihme on nähty), että uusi ihminen saman tien pomppaisi hallitustyöhön tai sitoutuisi muuten toimintaan. Niinpä uusien tekijöiden polku alkaa siitä, että he tulevat mukaan yhdistyksen toimintaan pikkuhiljaa. Ensin ehkä johonkin mukavaan tapahtumaan tai kahteen, jossa hänet tietenkin toimihenkilöiden toimesta lämpimästi toivotetaan tervetulleeksi ja kiitellään ja niin edelleen. Kun naamat ja nimet ovat tuttuja puolin ja toisin, voidaan uhr… potentiaalista uutta ihmistä vaivihkaa alkaa kysellä yksittäisiin talkoisiin ja kyläiltoihin.

Kun kyseinen henkilö tulee niihin mielellään ja ehkä jopa oma-aloitteisesti, voidaan hänet pyytää vuosikokoukseen. Jos tulokas vaikuttaa rohkealta eikä pälyile ulosmenoreittiä, voi varovasti ehdottaa hallituksen varajäsenyyttä tai jotain muuta sopivan kevyttä tointa. Jos hän tähän suostuu, voi kalastustermein todeta: nyt nappasi! Varovasti siitä sitten aletaan kelaamaan lähemmäs toiminnan ydintä.

Koko ajan uutta tulokasta pitää kuitenkin käsitellä silkkihansikkain, ettei hänelle iske pakokauhu. Kiittämällä ja kannustamalla tästä kehityskelpoisesta yksilöstä kasvatetaan uusi hallituslainen, joka tarttuu tehtäviin ja jakaa tietämystään ja ideoitaan yhdistyksen hyväksi. Jos hänet halutaan pitää pitkään mukana remmissä, hänelle ei työnnetä liikaa tehtäviä, ettei hän uuvahda liiallisen työn alle ja katkeroidu.

Hyvin kohdeltuna, talkooruualla syötettynä ja saunotettuna uusi ihminen nauttii yhteisöllisyydestä ja porukan hyvästä meiningistä ja antaa oman panoksensa yhdistyksen eteen vuosia eteenpäin!


Anna Kulmakorpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti