perjantai 17. maaliskuuta 2017

Kaupungistuvan Kangasalan maaseutu vetovoimatekijä

Kangasalan kylätapaaminen keräsi Raikun koulun täyteen väkeä.

Kangasalasta on tulossa kaupunki. Samalla kaupungin läheinen maaseutu on vetovoimatekijä. Tulevaisuudessa maaseutu tulee olemaan entistäkin tärkeämpi osa muun muassa matkailua ja vapaa-aikaa. Maaseutu ei ole vain kohde. Asukkaiden hyvinvoinnista huolehtiminen on ydintärkeää. Yhdistyksillä on suuri arvo hyvinvoinnin ja elinvoiman luonnissa ja ylläpidossa.

Kangasalan kyläyhdistykset kokoontuivat tiistaina 14.3. Raikussa. Keskustelun pohjana oli  erilaisia alustuksia.

Kangasalan ympäristö- ja yrittäjyyskoulun tukiyhdistys KYY ry tukee koulun toimintaa. Yhdistyksen puheenjohtaja Piia Paakkunainen-Taylor kertoi yhdistyksen palkanneen ensimmäisen työntekijän Terhi Kaskiojan, Kantrin rahoittamaan "Raikun ympäristökoulu ja monitoimikeskus" -hankkeeseen. Hankkeessa on suunniteltu tehtävän muun muassa ´Country Parkour -rataa ja hyötykasvipuutarhaa koulun alueelle. Kantri on avannut juuri uuden teemahankkeen nuorten työllistämiseksi. Lisätietoa: http://www.kantriry.fi/kantrin-nuoret-toihin-teemahanke/

Raikun kylä on mukana kahdeksan muun maisemallisesti arvokkaan kylän kanssa ProAgrian "Maisemahelmiä" -hankkeessa. Hankkeissa tehdään kylistä historiaselvityksiä digitaaliseen muotoon vietynä, mobiiliopasteisia kyläreittejä sekä makumaisema –ruokatapahtumia / reittejä. Lisätietoa hankkeesta: https://www.proagria.fi/hankkeet/maisemahelmia-7076

Kangasalan kunnanjohtaja Oskari Auvinen kertoi, että Kangasalan tilanne on selkeästi kääntymässä parempaan suuntaan.
- Tampere on Suomen toiseksi vetovoimaisin seutukunta. Asukasluvun kasvun puolesta Kangasala on absoluuttisesti sijalla 11, mutta suhteellisesti kuudentena.
Auvisen mukaan Kangasalan valttina on monipuolisuus: kaupunki- ja maaseutuympäristö.

Sain olla kylätapaamisessa mukana Kantrin kyläaktivaattori Anna Kulmakorven kanssa. Kerroin illassa yhdistysten viestinnästä. Tarjoamme Annan kanssa maksutonta apua Tampereen seutukunnan yhdistyksille. Meitä voi pyytää apuun muun muassa tiedotus- ja viestintäasioissa. Lisätietoa: http://www.kantriry.fi/kylaaktivaattori/

Minua innosti tilaisuudessa erityisesti kyläläisten into ja aktiivisuus. Oli hienoa, että paikalla oli  eri sidosryhmiä, myös kunnan ja koulun edustusta. Koulun rehtori Pia Viljasen puhe siitä, kuinka Kangasalan maaseudulla on hyvä opettaa oli liikuttava. Opettajan energinen asenne vahvisti uskoa tulevaisuuden koulutyöhön. Ulkopaikkakuntalaisen silmin Kangasalan kyläkokoontuminen teki minuun suuren vaikutuksen. Jokaisella paikkakunnalla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Kangasalla erityistä oli se, että ihmiset kokoontuivat saman pöydän ääreen, kuulivat toisiaan, kunnioittivat toistensa mielipiteitä ja keskustelivat tunteita herättävistä asioista hyvässä hengessä.

Teksti ja kuvat Vilja Pylsy



Raikun seudun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marko Huojärvi toivotti kaikki tervetulleiksi. Ovensuussa oleva koulun rehtori Piia Viljanen.

Kangasalan ympäristö- ja yrittäjyyskoulun tukiyhdistys KYY ry tukee koulun toimintaa. Yhdistyksen puheenjohtaja Pia Paakkunainen-Taylor kertoi yhdistyksen palkanneen ensimmäisen työntekijän Kantrin Leader-hankkeeseen.

Raikun seudun kyläyhdistyksen sihteeri Martti Heinonen kertoi yhdistyksen historiasta.

Kangasalan kunnanjohtaja Oskari Auvinen kertoi, että kaupungin läheinen maaseutu on vetovoimatekijä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti