torstai 3. marraskuuta 2016

Hyvinvointi kylätoiminnan ytimessä

Hyvinvointi on ajan sana. Siitä puhutaan, kirjoitetaan ja uutisoidaan paljon, asian eri kanteilta. Kun vuoden alussa aloitin kyläaktivaattorina, minua haastateltiin Ylöjärven Uutisiin. Toimittajan kiperien kysymysten kautta minulle kirkastui itsellenikin, mikä on kylätoiminnan ydin. Toimittaja halusi siis tietää, millainen on hyvä ja aktiivinen kylä. Vastasin, että sellainen, jossa sen asukkaat viihtyvät ja jossa heillä on hyvä olla.

Kun ajatusta pyörittelee pidemmälle, tulee helposti siihen lopputulokseen, että aika lailla kaikki kylässä tehtävä tähtää hyvinvointiin. Kyläyhdistys toimiessaan asukkaiden elinolojen turvaamiseksi ja arjen sujuvoittamiseksi, urheiluseura järjestäessään liikuntamahdollisuuksia, nuorisoseura tarjotessaan kulttuuria, ja niin edelleen. Ne kaikki edistävät kyläläisten hyvinvointia suoraan tai välillisesti, vaikka hyvinvointi ei suoraan tavoitteena olisikaan.

Hyvinvointi kokemuksena


Hyvinvointi koostuu hyvin monenlaisista asioista, riippuen myös siitä, tarkastellaanko sitä yksilön näkökulmasta vai laajemmin. Osa hyvinvoinnin osatekijöistä on mitattavia (esim. toimeentulo), mutta osa on vain kokemuspohjaisia. Näin ollen myös kylien hyvinvoinnin vertailu on hankalaa, niillä kun on kaikilla omanlaisensa sijainti, ympäristö ja ihmiset. Kylissä voi olla myös hyvin erilaiset tarpeet – jossain voidaan ihan mukavasti ilman koulua tai kylätaloa, jos koulu on kuitenkin kohtuullisen matkan tai yhteyksien päässä, ja yhdessä on opittu toimimaan ilman erillistä, omaa kokoontumistilaa tilaa. Ja niinhän sitä sanotaan, että hevoseton on huoleton: kylätalon ylläpitämisessä on iso työ ja rahaakin se vaatii. Toki monessa kylässä kylätalo on tuikitärkeä kohtaamispaikka ja ahkerassa käytössä ympäri vuoden.

Kyläläisten yhteistoiminnan ja yhdistystoiminnan ytimessä on yhteisöllisyys, joka tuottaa sosiaalista hyvinvointia. Yhteisöllisyys löytää uusia muotoja koko ajan (vrt. some ja erilaiset alakulttuurit), mutta kylätoiminnan pitkät perinteet ja tuttu toimintapa naapurin mummon ja kylän lasten perään katsomisessa sekä naapuriavussa on selvä vahvuus - myös tulevaisuudessa!


Elämyksiä meille ja muille


Toinen muodikas sana on elämys. Maaseudulla on valtavan paljon asioita, jotka tuottavat elämyksiä. Luonto ja metsä, eläimet, hiljaisuus, sauna, pimeys, järvi. Muun muassa nämä voivat olla itsessään elämyksiä, tai ne voivat mahdollistaa niitä – pimeässä näkyvät tähdet ja revontulet paljon paremmin kuin kaupungin valosaasteen keskellä. Elämykset tuottavat kokijalleen hyvää oloa, herättävät tunteita ja antavat uusia kokemuksia. Ja ne taas tuottavat hyvinvointia. Ja onhan hyvinvointia tuottaville luonto-, eläin ja maatila-avusteisille palveluille jo nimikin, green care, vihreä hoiva.


Maaseutumainen ympäristö on mahtava mahdollisuus myös yhdistyksille tuottaa elämyksiä ja hyvinvointia uusin ja uudestaan nousevin tavoin sekä asukkaille että kylässä vieraileville. Yhteiset sieni- ja luonnonyrttiretket, yhteisölliset saunat ja tarinoihin perustuvat kyläreitit mobiilipalveluina nostavat suosiotaan. Kylän liiketoimintaakin näistä voi rakentaa, vaikka työtä ja ennen kaikkea hyvää tiedotusta se varmasti vaatii. Mutta aika alkaa olla kypsä -  mikä voisi olla teidän kylänne elämyspalvelun peruskivi tai hyvinvoinnin lähteen pääsuoni?


Teksti ja kuva: Anna Kulmakorpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti