perjantai 14. lokakuuta 2016

Kokoontumisten viikko

Tällä viikolla on ollut useampi kokoontuminen, joista poimin tähän mielenkiintoisia ja hyödyllisiä juttuja.

Kaanaaseen tulossa kylien päivä 12.11.


Kaanaassa suunniteltiin maanantaina Kylien päivää. Teemana on Turvallisesti Teiskossa, joka jatkaa vuoden mittaan järjestettyjen erilaisten turvallisuusaiheisten tilaisuuksien sarjaa - alueen asukkaiden toimintakykyä on edistetty esimerkiksi SPR:n koulutuksilla ja itsepuolustuskurssilla. Kylien päivässä kerätään myös ajatuksia ja ideoita kylien turvallisuuteen liittyen ja paneudutaan kodin turvallisuuteen. Tämän tärkeän asian lisäksi päivässä on myös hieman kevyempää ohjelmaa, kuten linnunpönttötalkoiden loppukiri ja musiikkia. Paikallinen kuuluisuus Kormus esiintyy akustisesti ja illalla laulellaan karaokea. Lisätietoa on tulossa piakkoin: http://www.kaanaa.fi/


Kangasalan kylien tapaamisessa kunnan johtoa mukana


Tiistaina oli Kangasalan kylien tapaaminen Vehkäjärvellä, nuorisoseurantalo Touhulassa. Kangasalla kylät ovat jo pitkään kokoontuneet pari kertaa vuodessa niin, että edellisessä tapaamisessa sovitaan seuraavan ajankohta ja paikka on kiertävästi kylillä. Homma toimii hyvin.

Lähes 30 henkeä oli paikalla edustaen kahdeksaa eri kylää ja muita tahoja. Kangasalan kunnasta olimme saaneet vieraiksi kunnanjohtaja Oskari Auvisen, kehitysjohtaja Jarmo Kivinevan ja kunnanpuutarhuri Jari Järvisen. Tapaamisen aiheina olivat kumppanuus ja yhteistyö, ja keskustelu hyvin vilkasta. Konkreatian tasollekin onneksi päästiin, ja ainakin kunnan kesäkukat kylien hoitamana sovittiin ja hiihtolatujen ylläpitoon toivottiin selkeitä pelisääntöjä. Jo olemassa olevina yhteistyöesimerkkeinä nostettiin Lahdenkulman kentän hoito ja Kuohenmaan venepaikat.

Liisa Alanko kirjoitti Vehkajärven Sanomiin varsin kattavan jutun tapaamisesta, se kannattaa ehdottomasti lukea.

Ylöjärven kylien tapaamisessa kuultiin raakusta


Ylöjärven kylät kokoontuvat samaan tapaan kuin Kangasalla. Tällä kertaa oltiin Takamaalla, joskin hieman tavanomaista pienemmällä porukalla. Paikalle olivat kuitenkin saapuneet Kolmen helmen joet -hankkeen koordinaattori Ulla Helimo ja Ylöjärven kaupungin ympäristötarkastaja Erkka Hurtola. Kolmen helmen joet on raakun eli jokihelmisimpukan suojeluun keskittyvä hanke. Se toimii kolmella raakun asuttamalla joella Pirkanmaalla: Turkimusojalla, Ruonanjoella ja Pinsiön-Matalusjoella. Jokien ja niiden varsien lisäksi raakun elinoloihin vaikuttavat merkittävästi myös valuma-alueet, ja siten asia koskettaa varsin laajaa aluetta ja myös suurta joukkoa ihmisiä. Itse en ennen tätä tilaisuutta tiennyt raakusta juuri mitään, mutta Ullan kertoman perusteella raakku sai kyllä sympatiani puolelleen. Toivotaan, että hankkeen myötä ihmiset saavat tietoa raakusta ja ottavat sen hyvinvoinnin asiakseen.

Tuttuun tapaan mukana olevat yhdistykset kertoivat tämän hetkisistä tapahtumistaan ja tekemisistään. Lisäksi Pirkan kylien kyläasiamies Marja Vehnämaa muistutteli Avoimet kylät-tapahtumasta 10.6.2017, joka on osa Suomi 100 -vuotta tapahtumaa. Takamaan kyläyhdistyksen erinomaisen tehokas vpj, rahastonhoitaja ja jokapaikanhöylä Eeva Erenius laati tapaamisesta tapansa mukaan muistion, joka on jaettu kylille sähköpostilla. Näin asioita jää muistiin ja myös poissaolleet saavat tiedon keskustelluista asioista.

Kyläaktivaattori esittäytyi kulttuuritoimijoille Pirkkalassa


Pirkkalan kulttuuritoimijoilla oli torstaina syystapaaminen ja sain luvan mennä kertomaan Kyläaktivaattori-hankkeesta kuulijoille. Paikalla olikin runsas osanotto, ja lyhyen puheenvuoroni lisäksi sain ilokseni vastata useampiin kysymyksiin, joten viestini vastaanotto oli hyvä. Mielenkiinnolla kuuntelin myös ensi vuodeksi suunnitteilla olevista kulttuuritapahtumista - jos edes osa ideoista toteutuu, pirkkalaisille on luvassa hieno juhlavuosi!

Kokoontuminen järjestettiin Pirkkalan Elokolossa, joka on matalan kynnyksen päihteetön kohtaamispaikka ja olohuone Suupankujalla, aivan Pirkkalan keskustan tuntumassa. Elokolon toiminnasta vastaa EHYT ry yhteistyössä Pirkkalan Elämäntapayhdistys Elopilkku ry:n kanssa. Elokolossa voivat kokoontua myös muut pirkkalaiset yhteisöt.

Teksti: Anna Kulmakorpi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti