tiistai 12. joulukuuta 2017

Hyvinvointiseteli - uusi mahdollisuus maaseudulle?

Olen aiemminkin kirjoittanut blogissa siitä, miten hyvinvointi ja maaseutu liittyvät toisiinsa aivan oleellisesti. Hyvinvointi on kuitenkin hyvin kaikenkattava käsite, jonka alle myös kylätoiminta solahtaa heittämällä.

Yksi ehdoton Maaseutuparlamentin kohokohdista olikin työpaja ”Pudasjärvellä mopolla mahottomia”. Paitsi että työpaja oli erittäin hyvin toteutettu, aihe oli varsin mielenkiintoinen. Pudasjärvellä on nimittäin visioitu hyvinvointiseteliä, joka toimisi samaan tapaan kuin jo olemassa olevat tyky- ja virkistyssetelit. Työpajassa ideoimme eri mahdollisuuksia setelin hyödyntämiseen.

Ajatus hyvinvointiseteliin lähtee lyhyesti sanoen siitä, että hyvinvointi on lopulta yksilön oma kokemus. Vaikka yhteiskunta voi järjestää terveydenhuollon ja tarjota monenlaista ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa toimintaa, se ei näillä toimenpiteillä tavoita ihan jokaista ja sitä, mitä kukin haluaa ja tarvitsee oman hyvinvointinsa edistämiseksi. Esimerkkinä olkoon Pentti, aikamies, joka tykkää olla omissa oloissaan ja nauttii luonnosta. Pentillä on vähän huonot hampaat ja kolotusta siellä täällä, mutta Pentti ei halua hammaslääkäriin, eikä jalkahoitoon. Parhaiten Pentti kokee hyvinvointinsa paranevan, jos hän saa uuden virvelin ja pääsee kalaan. Hyvinvointisetelin avulla Pentti voisi käydä hankkimassa virvelin, ja lisätä omaehtoisesti hyvinvointiaan, jonka paras asiantuntija hän on kuitenkin itse. Aika mukava ajatus ja varsin hyvin linjassa sote-uudistuksen ajaman valinnanvapauden kanssa.



Jos tällainen hyvinvointiseteli saataisiin ja käyttöön koko Suomeen, mitä kylillä ja maaseudulla voisi tarjota hyvinvointisetelillä hankittavaksi? Ohjattua retkeilyä nuotioeväineen, liikuntaa monessa eri muodossa, kerhoja ja koko perheen yhteisiä harrastuksia, lähiruokaa, avantosaunaa, ratsastusta, matonkudontaa – lista on loputon. Tokihan montaa näistä usealla kylällä yhdistykset tarjoavat maksutta asukkaille, mutta tässä olisikin mahdollisuus sorvata kunnan kanssa kumppanuus, jossa kunta avustaisi toimintaa hyvinvointisetelin kautta, ja toisaalta toimintaa voisi markkinoida kylän ulkopuolellekin ihan eri volyymillä.


Uskon, että hyvinvointi on yksi maaseudun valtava mahdollisuus, sekä asumisen, ennaltaehkäisen terveydenhuollon ja siihen liittyvän yrittäjyyden, että harrastustoiminnan puitteissa. Maaseutuparlamentti ja siellä kuulemani vain vahvisti tätä ajatusta. Hyvinvointia lisää myös toisista välittäminen, naapuriapu, me-henki ja niin edelleen. Uutisoinnin mukaan yksinäisyys on vakavimpia hyvinvointia uhkaavia tekijöitä kaikenikäisten – myös nuorten – keskuudessa tänä päivänä. Tässä suhteessa maaseutu on ehkä paremmassa asemassa kaupunkimaisempiin alueisiin verraten. Yhteisöllisyyttä ja yhteistoimintaa kannattaa siis vaalia ja kehittää hulluillakin ideoilla – luonnon ja hiljaisuuden kanssa se tulee olemaan markkinointivaltti kylille!


Anna Kulmakorpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti