maanantai 12. joulukuuta 2016

Edistys ja kehitys edellyttävät innostumista

Innostuksen liekki syttyy jokaisen omassa sisimmässä, mutta yhdessä toimien liekistä kasvaa roihu, innostuksesta eteenpäin vievä voima, innostaja, kouluttaja ja kirjoittaja Anita Mäntynen-Hakem kertoo Kantrin kyläaktivaattori-hankkeen järjestämässä kyläfoorumissa.

Kyläfoorumissa keskusteltiin muun muassa siitä, miten yhdistystoiminta voisi olla aktiivisempaa, miten innostaa sekä miten saada voimaa muiden innostamisesta ja innostumisesta.

Mäntynen-Hakemin mukaan innostamisessa kaikki alkaa peilistä.
-          Jotta muutos on mahdollista, ensimmäinen iloinen taistelu on käytävä peilin ääressä. Olenko itse innostaja vai ankeuttaja? Kaikkien sisimmästä löytyy mielensäpahoittajia, mutta mitä vähemmän annamme sille valtaa, sitä parempi meininki meillä on. Filosofi Vernon Howardin mukaan on virhe ajatella, että on myöhäistä muuttaa vanhoja huonoksi osoittautuneita tapoja ja tottumuksia. Jos napsautat huoneeseen valon päälle, sillä ei ole väliä kuinka kauan huoneessa on ollut pimeää. Valo valaisee joka tapauksessa.

Miksi kannattaa innostua?
-          Innostus on edellytys oppimiselle, uuden syntymiselle ja luomiselle. Työelämän tutkija ja Tampereen yliopiston dosentti Anu Järvensivu on todennut, että innostunut ihminen on myös tehokas ja hyvinvoiva, mukava työkaverikin. Kaikenlainen luovuus, edistys ja kehitys edellyttävät ihmisten innostumista. Innostus kantaa pitkälle eteenpäin, ja innostuksen tunteen haluaa kokea uudelleen.
Mäntynen-Hakem toivoo, että ihmiset nauttisivat myös matkasta, eivätkä vain päämäärästä.
-          Nalle Puh on sanonut hienosti: ”parasta ei ole hunaja, vaan hetki ennen hunajaa.”

Anita Mäntynen-Hakem

Arvokeskustelu tärkeää

-          Miksi yhdistys on olemassa? Minkä asioiden eteen yhdistys toimii? Näitä kysymyksiä on hyvä käydä läpi yhdistyksen johtokunnan kesken tietyin väliajoin, Anita Mäntynen-Hakem muistuttaa.

Innostamisen metodologiaan liittyy myös todellisuuden analysointia.
-          Katsotaan reilusti peiliin ja mietitään mikä tilanne on. Yhteisen päämäärän saavuttamiseksi asioita tulee suunnitella: miettiä mitä tehdään ja milloin tehdään. Yhteisten tavoitteiden asettaminen ja vision hahmottaminen on ensisijaista. Kun päämäärä on tiedossa, mietitään resursseja ja työnjakoa.
Innostaminen ja työn merkityksellisyys kulkevat käsi kädessä. Sosiokulttuurinen innostaminen on tapa ajatella ja kohdata ihmisiä.

-          Sosiokulttuurisen innostamisen tuloksena ihmiset kasvavat yhdistyksessä aktiivisiksi toimijoiksi osallistumisen myötä.

Kyläfoorumissa Ahlmanilla.

Positiivinen juoruilu kunniaan

Jäsenten sisäinen motivaatio yhdistystoiminnassa on valtavan tärkeä asia. Motivaatioon vaikuttaa muun muassa luottamus ja tunne vapaudesta.
-          Vapaaehtoisella tulee olla syvä vapauden tuntemus ja tunne siitä, että työ on omaehtoista toimintaa, eikä pakkopullaa. Myös tunne siitä, että ”minä osaan ja minä kykenen”, saa onnistumisen kokemuksia, Mäntynen-Hakem muistuttaa.

Jokainen voi olla innostaja omalla esimerkillä ja käyttäytymisellä.
-          Hyvä innostaja uskoo ihmiseen ja hänen mahdollisuuksiin. Hän on aidosti läsnä ja kannustaa painostamatta.

Yhdistyksissä on paljon osaamista, joka kannattaa kartoittaa.
-          Kirjanpitoa työkseen tekevä henkilö ei välttämättä jaksa eikä halua enää työajan jälkeen hoitaa seuran kirjanpitoa. Kirjanpitoa työkseen tekevä ihminen on kuitenkin kullankallis osaaja ja mentori toiselle johtokunnan jäsenelle, joka haluaa oppia tekemään kirjanpitoa. Seuratoiminta onkin monille oiva mahdollisuus opetella jotain erilaisia tehtäviä. Esimerkiksi nuorille seuratoiminta voi antaa hyvinkin tärkeää kokemusta työelämää ajatellen, Mäntynen-Hakem tiivistää kyläfoorumissa esiin tulleita ajatuksia.

Innostaminen on tärkeää eri elämänalueilla.
-          Puhutaan toisista hyvää päin naamaa ja selän takana. Nostetaan positiivinen juoruilu kunniaan, Mäntynen-Hakem tiivistää.

Kantrin kyläaktivaattori -hanke järjesti "Innostava kyläfoorumi" -tilaisuuden 26.11.2016, jossa Anita Mäntynen-Hakem oli luennoimassa.


Teksti ja kuvat: Vilja Pylsy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti