perjantai 27. tammikuuta 2017

Tiedotus puhutti Ylöjärven kylien tapaamisessa

Reijo Havonen kertoo "Puutu peliin" -kampanjasta.

-          - Kyläläiset ovat toivoneet retkiä, joten järjestämme kaksi reissua keväällä, Vuorentaustan omakotitaloyhdistyksen puheenjohtaja Reijo Havonen kertoo alkupuheessaan Ylöjärven kylien tapaamisessa Vuorentaustan koululla.
Yhdistyksillä on tärkeä asema kylän viihtyvyyden luomisessa ja kehittämisessä.
Vuorentaustan omakotiyhdistyksessä on järjestetty viime vuosina muun muassa piha- ja peräkonttikirppiksiä, retkiä teattereihin ja erilaisiin matkailukohteisiin, kilpailuja lapsille ja nuorille. Joulun aikaan lauletaan joululauluja Vuorentaustan seurakuntakodilla. 

Yhdistys tekee yhteistyötä kaupungin, koulun ja muiden ylöjärveläisten kyläyhdistysten kanssa. Yhteistyön vahvuudesta kertoo myös ”Puutu peliin” -kampanja, jossa vuorentaustalaiset ovat mukana, ja jonka tarkoituksena on puuttua ilkivaltaan. Vuorentaustan omakotiyhdistyksen kokoontumispaikalla, Vuorentaustan koulussa, sekä lähialueella on tehty ilkivaltaa – rikottu paikkoja.
-        -  Ylöjärven alueella ilkivallan hintalapuksi tulee noin 200 000 euroa vuodelta. Jos ilkivaltaa ei olisi, tämänkin rahan voisi käyttää mieluummin nuorten hyvinvointiin.
Tiedotuksella on kampanjassa tärkeä asema.
-         -  Ollaan tehty hyvää yhteistyötä Ylöjärven Uutisten kanssa, Havonen jatkaa.
Uutinen kampanjasta löytyy Ylöjärven Uutisten nettisivuilta: http://ylojarvenuutiset.fi/2016/11/11/puutu-peliin-kehottaa-kampanja


Takamaan kyläyhdistyksen Eeva Erenius innostui Vuoreksen kyläyhdistyksen ideasta laittaa jäsenmaksulomakkeeseen viivakoodi helpottamaan ja nopeuttamaan maksamista.


Avoim
et kylät tulee taas

Pirkan kylien kyläasiamies Marja Vehnämaa toi terveisiä 10. kesäkuuta järjestettävän Avoimet kylät -tapahtuman puolesta.
-        -  Tapahtuman tarkoituksena on esitellä maaseudun ja yhdistysten monipuolista toimintaa yhdistysten järjestämien tapahtumien avulla. Tapahtuma voi olla mikä vaan: markkinat, kirpputori, tanssit, huutokauppa, retki. Mukana olevat tapahtumat pääsevät yhteiseen tiedotukseen, muun muassa yhteiseen esitteeseen.
Vehnämaa muistutti, että Avoimet kylä on osa Suomi100-juhlavuotta, joten mukana olevat yhdistykset voivat käyttää Suomi100-logoa. Tapahtuman taustatahona on Suomen kylätoiminta ja Pirkanmaan alueella organisoinnista vastaa Pirkan kylät. Viime vuonna Pirkanmaalta oli mukana 35 kylää. Tänä vuonna tavoite on 50. Kyliltä ei peritä mukanaolosta osanottomaksua. Ilmoittautuminen on 15.3. mennessä Marja Vehnämaalle.



Sami Inkinen esitteli Menyt-palvelua.

Monikanavainen ”MeNyt”

MeNyt-palvelun "isä” Sami Inkinen on kehittänyt yhdistyksille tapahtumakalenterin tyylisen palvelun.
- Palvelussa on mukana tällä hetkellä noin 400 eri yhdistystä. MeNyt esittelee paikallisten yhdistysten tapahtumia kaikille kiinnostuneille, Inkinen kertoo.
Palvelun vuosimaksu on 60 euroa, jolla saa julkaisurahaa. Julkaisurahalla voi ostaa tapahtumatietojen julkaisuja yhden euron hintaan ja juttujen kahden euron hintaan. Viestintä on monikanavaista, koska julkaista voi niin paperilehdessä kuin verkossa.
-          Mukaan on tulossa lisää viestintäkanavia, Inkinen vihjaa hymyillen.

Ylöjärven Uutisten toimittaja Ville Mäkinen innosti yhdistyksiä olemaan aktiivisia paikallislehden suuntaan.

Yhdistysten toiminta kiinnostaa
Ylöjärven Uutisten toimittaja Ville Mäkinen kertoi yhdistysten tiedotuksesta paikallislehden näkökulmasta.
-        - Paikallisyhdistykset on ehtymätön vara ja yhdistysten toiminta kiinnostaa lukijoita. Kannattaa olla aktiivisesti yhteydessä, vaikka uutinen tuntuisi pieneltä. Antakaa meidän tehdä se päätös, onko uutinen lopulta iso vai pieni, Mäkinen valottaa.
Mäkinen sanoo, että toimitukseen tulee todella paljon sähköpostia.
-         - Tehokkainta on olla yhteydessä suoraan vakitoimittajiin. Maksullinen markkinointi on yksi vaihtoehto ja mainokset räätälöidään toiveiden mukaan, Mäkinen jatkaa.
Ylöjärven Uutisilla on oma digilehti Digilä, joka on rikastettu versio paperilehdestä.
-          - Digilehteen voidaan liittää videoita ja siellä on yleensä enemmän kuvia kuin paperilehdessä. Nettiin voidaan tarvittaessa liittää myös omia kuvia. Somemaailmassa kannattaa käyttää hästägiä #ylöjärvenuutiset, jolla pääsee suoraan uutisten nettisivujen someseinälle, Mäkinen muistuttaa.


Kantrin kyläaktivaattori-hanke oli mukana Ylöjärven kylien tapaamisessa Vuorentausta koululla 26.1. Kyläyhdistysten tiedotuksesta kertoi Pirkanmaan Leader-ryhmien tiedottaja Vilja Pylsy. Seuraava kyläaktivaattorin tiedotuskoulutus järjestetään Lempäälässä la 18.2. klo 12 alkaen http://www.kantriry.fi/kylaaktivaattori/


Teksti ja kuvat: Vilja Pylsy


torstai 12. tammikuuta 2017

Orivedellä avattiin Järjestöjen talo

Matkalla Järjestöjen talon avajaisiin.


Talon tarkoituksena on aktivoida ja osallistaa kuntalaisia yhdistystoiminnan pariin.
Leader-ryhmä Kantri on puoltanut marraskuussa alkaneelle ”Järjestöjen talo” -hankkeelle rahoitusta. Vuoden kestävän hankkeen hallinnoi Oriveden kaupunki.
-          Toivottavasti Järjestöjen talosta tulee paikka, jossa ihmiset voivat kokoontua, kokoustaa, tehdä asioita yhdessä ja tavata toisiaan, Oriveden hallintojohtaja Tuija Peurala kertoo avajaispuheessaan 12. tammikuuta.
Peuralan mukaan yhdistyksen ja järjestöt ovat keskeisessä asemassa elinvoiman luomisessa paikkakunnalle.

Järjestöjen talo -hankkeen koordinaattori Piia Hannila.


Paljon toimintaa

Järjestöjen talo -hankkeen koordinaattori Piia Hannila haastaa yleisöä miettimään millainen paikka Orivesi olisi ilman yhdistystoimintaa.
-          Ei olisi ainakaan Toimintakeskus Lähimmäisen kamaria, Pub Hopeakengän päivätansseja, Purkiainen-lehteä, potilasjärjestön tukihenkilötoimintaa, jäärata-ajoja, ei yhtä laajaa teatteri-, kulttuuri-, liikunta- ja kerhotoimintaa.
Hankkeen pääteemana on yhteisöllisyys, osallisuus ja nuoriso. Hannilan mukaan Järjestöjen talo -hankkeen yhtenä tarkoituksena on löytää lisää nuoria mukaan vapaaehtoistoimintaan.
Hankkeen toimenpiteinä on muun muassa yhdistysten toiminnan keskittämistä, infopisteen ja kohtaamispaikan sekä vertaisryhmän perustaminen, tukihenkilö- ja kahvilatoiminnan organisointia sekä koulutusten järjestämistä Järjestöjen taloon.

Lisätietoa hankkeesta: http://www.orivesi.fi/fi/palvelut/tyollisyyspalvelut/jarjestojen-talo--hanke


Teksti ja kuvat: Vilja Pylsy

Kantrin toiminnanjohtaja Kari Kylkilahti kertoo Kantrin rahoituksesta.

Kantrin kyläaktivaattori Anna Kulmakorpi ja Oriveden kaupungin työllisyys- ja kehittämispalveluiden päällikkö Kirsi Onnela juttelevat ovensuussa.

Järjestöjen talossa on myös lastenhuone.

Avajaispullia.

Keskustelua Kantrin maaseutuasumisen teemaillasta.